От колко сън се нуждаят децата

С всяко изследване върху съня и мозъка става все по-ясно, че независимо от възрастта сънят е извънредно важен за умственото и физическото ни здраве. Бебетата се нуждаят от много сън, докато мозъкът им се оформя, но също така и тийнейджърите, чиито мозъци все още са подложени на големи промени. И както всеки възрастен, който се бори с инсомния или друг вид сънен недостиг, може да свидетелства – липсата на сън причинява големи щети на когнитивните функции. Американската академия по медицина на съня (AASM) наскоро изнесе официални препоръки за количеството сън, което трябва да получават децата от 4-месечна до 18-годишна възраст. В същото време Американската медицинска асоциация направи официално изявление, призовавайки училищните настоятелства да изместят по-късно първия учебен час заради съня на децата.
„Сънят е много важен за здравословния начин на живот и затова е важно да се установят добри навици за сън още в ранно детство.“, „От особена важност при израстването на децата е дори в тийнейджърска възраст да получават достатъчно сън.“ – казва Шалини Парути, член на AASM и модератор на Педиатричния консенсус, изготвил ръководствата.

Препоръки на AASM за количеството на детския сън:
● Бебета от 4 до 12 месеца: 12 – 16 часа/24 часа (вкл. дремките);
● Деца от 1 до 2 години: 11 – 14 часа/24 часа (вкл. дремките);
● Деца от 3 до 5 години: 10 – 13 часа/24 часа (вкл. дремките);
● Деца от 6 до 12 години: 9 – 12 часа/24 часа (вкл. дремките);
● Тийнейджъри 13 – 18 години: 8 – 10 часа/24 часа (вкл. дремките).
Основният проблем е, че повечето деца вероятно не получават достатъчно количество сън. Идеята е тези препоръки да променят навиците за късно лягане и ранно ставане. Сънната депривация оказва вредно влияние върху мозъка на възрастните, а какво остава за развиващия се детски мозък. Различни изследвания откриват връзка между недостатъчния сън и нарушените познавателни способности у децата, включително задържането на вниманието и краткосрочната памет. Други изследвания дори намират връзка между по-продължителния сън и по-добрите училищни резултати и по-високо IQ. Затова Американската медицинска асоциация препоръчва в последните години учениците от средните класове и гимназията да не започват първия учебен час преди 8:30. В някои училища в САЩ това вече се практикува, но за първи път се официализира като препоръка.
„Сънната депривация е нарастващ здравословен проблем, който засяга подрастващите, излагайки ги на риск от развитие на мозъчни, физически и емоционални проблеми и заболявания“, според Уилям Коблер – член на борда на Американската медицинска асоциация. “Строги научни доказателства показват, че осигуряването на повече сън на подрастващите в подходящите часове дава добри резултати по отношение на здравето, училищния успех, поведението и подобрява качеството на живот. Вярваме, че измествайки началото на първия учебен час, ще осигурим на децата от средния и гимназиален курс достатъчно сън и това ще подобри като цяло умственото и физическо здраве на младите хора.“ – допълва още ученият.
Симптоми на промени в настроението и тревожност също могат да се появят по-често, когато децата не получават достатъчно количество сън.
Възрастните много добре познават ефекта на лошия нощен сън – представете си как това се отразява на детския мозък, който все още претърпява големи промени. И така – оставете децата да спят до по-късно и може би по-важното – накарайте ги да си легнат по-рано.